Mandag
Tir.-fre.
 
Weekend*
8 - 19
8 - 17
 
9 - 16 m. få undtagelser
Tlf. 45 86 15 80
Ved dyrlæge Carsten Holm Petersen

Øreproblemer

Hvis din hund har øreproblemer
Sundt øre

Hunde har en kompliceret øregang som leder ned til trommehinden, hvorefter lydbølgerne transporteres gennem mellemøret og ind til det indre øre hvor høreopfattelsen finder sted.

I forhold til mennesker hvor øregangen er forholdsvis kort og lige er øregangen hos hund ret lang og med et knæk ca. midtpå så vi deler den op i den lodrette øregang og den vandrette øregang.

Problemer i øregangen kan have mange årsager. Helt basalt er den ydre øregang beklædt med hud som i regelen er sparsomt behåret. Visse racer har dog en kraftigere behåring som kan være problemskabende fordi der skabes et indelukket miljø til gavn for mikroorganismer som svampe og bakterier.

I og med beklædningen er hud kan mange generelle hudproblemer også skabe problemer i
øregangen som så ofte videreudvikler det til et lokalt problem grundet den særlige anatomi øregangen har. Har
hunden f.eks. allergi som skaber kløe og små hårsækbetændelser med udsvedning
af irritationsvæske og let hævelse på kroppen, kan samme reaktion i øregangen
skabe markante ændringer i miljøet i bunden af øregangen, som giver muligheder
for en speciel bakterie- eller svampetype til pludselig at udvikle sig
voldsomt.

Der kan også være tale om fysiske årsager - f.eks. er det kendt at hyppig badning uanset vandkvaliteten kan være medvirkende til at skabe problemer i øregangene hos nogle hunde på grund af øget fugt i miljøet.

Når vi ser en hund med øregangsbetændelse første gang vil vi typisk rense godt op og kigge ned i øret med et otoskop. Hvis trommehinden er synlig og øregangen ikke for hævet vil vi vælge et af 5 øreprodukter på markedet som alle indeholder et antibiotika, et svampemiddel, et irritationsfjernende stof og et voksløsnende middel. Valget af produktet foretages af dyrlægen ud fra erfaring i forhold til øregangens og sekretets udseende.

Hvis ikke trommehinden kan erkendes eller øregangen er meget snæver, vil vi anbefale en oprensning af øregangen i narkose, eller i andre tilfælde en kontrol for at sikre, at vi er kommet i bund med problemet. I mange tilfælde vil det være fuldt tilstrækkeligt med en enkelt behandling, men andre gange ligger der systemisk sygdom eller anatomiske abnormaliteter til årsag for øreproblemet, som så vender tilbage gang på gang. I sådanne tilfælde bliver vi for hundens skyld nødt til at grave dybere efter årsagen da øreproblemer er både generende og smertevoldende.

Vi vil typisk starte med en grundig oprensning samt dyrkning for både svampe og bakterier, og ved mistanke om problemer længere inde i mellemøret evt. også røntgenoptagelser af kraniet. Formålet er at målrette behandlingen mod præcis de bakterier og svampe, som skaber problemerne samt have en mulighed for at forebygge med specifikke øreskyl som kan gives hjemme. Samtidig med dyrkning vil der komme en anbefaling om at fodre med allergifoder, idet erfaringen viser, at foderallergi er en af de største syndere i øreproblematikken.

Er dette heller ikke nok vil man nok anbefale en allergitest, idet der mange gange er tale om en blandingsallergi. Endelig kan man komme ud i operative indgreb som en smerteaflastende behandling, hvor infektioner ikke kan styres på anden vis. Formålet med operation er at fjerne den lodrette øregang så der skabes bedre drænerings forhold fra den vandrette øregang. Det skal siges at hvis man griber fat om problemerne fra start er det yderst sjældent nødvendigt at operere.Senest opdateret 25.03.2014 13:44 af APR