Mandag
Tir.-fre.
 
Weekend*
8 - 19
8 - 17
 
9 - 16 m. få undtagelser
Tlf. 45 86 15 80
Ved dyrlæge Carsten Holm Petersen

Operationer i hud

Huden er kroppens største organ selvom det er sjældent vi tænker på den som netop dette. Huden deltager i mange komplekse funktioner som f.eks temperaturregulering og følesansen.

Huden har ikke så mange reaktionsmuligheder. Den kan begynde at klø og hæve, blive rød og evt senere sort og tabe hår. På trods af dette er der skrevet tommetykke bøger om forskellige hudlidelser, hvilket fortæller os noget om, hvor komplekst opbygget huden er, og at der er mange forskellige celler i aktion.

Netop de mange celletyper giver mulighed for forskellige tumortyper (altså forskellige former af kræft). Fjernelse af sådanne knuder er en af de mest almindelige operationer der foretages på klinikken. Andre knudetyper er talgknuder som er ufarlige, men ofte generende knuder som også kan sprænge og blive inficerede, samt fedtknuder, som dog sidder i underhuden. Ved tvivlsspørgsmål om knudens indhold vil vi altid anbefale at få den sendt ind til nærmere undersøgelse på et histopatologisk laboratorie.

En anden almindelig hudoperation er reparation af bylddannelser, som er absolut hyppigst optrædende hos katte. Bylderne som er resultatet af et uopdaget bidsår efter et slagsmål kan principielt sidde overalt på kroppen, men er typisk i enten hovedregionen (den som deltager aktivt i slagsmålet) og lænde/haleregionen (den som har søgt flugten).

En sidste almindelig operation i huden er mere af diagnostisk karakter og netop et resultat af, at huden kan se ret ens ud og på trods af dette fejle mange forskellige ting. I et sådant tilfælde kan det være nødvendigt at udtage biopsier - typisk fra 5 forskellige områder som hver for sig fortæller noget om de forandringer vi finder synligt i huden. Biopsierne udtages med en lille rundkniv med en diameter på 6mm og syes med et enkelt sting eller to.

Hudtumor - faktisk histologisk godartet.
En meget stor sprungen byld på lænden.
Hudtumor.


Senest opdateret 30.01.2017 12:39 af CHP